תכנית מוגנות ועוצמה הינה התערבות מערכתית ליצירת אקלים חברתי המצמצם אלימות, מעודד התמודדות עם תופעות של ניכור, הצקות, הטרדות ובריונות, העלאת תחושת המוגנות הסובייקטיבית והאובייקטיבית של החניכים והצוות, בנוסף לראיית העוצמות והכוחות שיש בחניכים בצד חשיבות השמירה והפיקוח. ישנו דגש על עוצמה אישית וכוחות המחזקים את החניך, מעלים את בטחונו ומאפשרים לו למצוא כוחות עליהם יוכל להישען ולצמוח לשינוי.
תכנית המוגנות החלה לפעול בפנימיית אהבה במרץ 2007, אז נבנתה כתוכנית חירום ומאז מתפתחת, ומתאימה עצמה לשטח בכל שנה ושנה. חלק מייחודה הוא הראיה ההוליסטית ושיתוף הפעולה הרב צוותי. על התוכנית ותחושת המוגנות בכפר מתנהל מעקב מחקרי הנעשה בשיתוף פעולה ובסיוע של פרופ' רמי בנבנישתי וד"ר שלהבת עטר שוורץ.
יעדי התוכנית
עקרונות התוכנית:
טיפול:
התוכנית מגובה ונתמכת על עבודה טיפולית ברמה פרטנית, רמה קבוצתית והדרכת וליווי הצוותים.
המערך הקבוצתי רחב והוקמו קבוצות טיפוליות, מונחות בקו, בנושאים שונים: אסרטיביות, דימוי גוף ודימוי עצמי, אלימות, אמפתיה, שליטה בכעסים באמצעות בעלי חיים, וקבוצת הפוגעים מינית על פי רציונל קבוצות שרות מבחן לנוער.
חינוך:
מערך הפעילויות החינוכיות עוסק בתחומים הנלווים לתוכנית ומועבר באופן שוטף במשפחתונים ובפרויקטים החינוכיים. בבית הספר פותחו מענים מגוונים למוגנות החניכים מטיפוח מוגנות ובטיחות דרך טיפוח השליטה העצמית והעצמת חניכים, תוכנית "מעגלים" ועוד.
ליווי מחקרי:
הליווי מסייע לפיתוח התוכנית ולמעקב אחר תחושת המוגנות של החניכים והצוות. הליווי המחקרי מתנהל בשאלונים או בקבוצות מיקוד פעמיים בשנה. המעקב המחקרי נעשה בתמיכה ראשונית של פרופ' בנבנישתי וד"ר שלהבת עטר שוורץ.
מידע מפורט ניתן לקבל בחוברת מוגנות ועוצמה.